Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γενικές πληροφορίες


Υπολογίζεται, ότι σήμερα το 6,3% του πληθυσμού της γης πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε περίπου 13 εκατομμύρια άτομα από αυτούς ο σακχαρώδης διαβήτης έχει διαγνωστεί, ενώ περίπου 5,2 εκατομμύρια άτομα (δηλαδή το 1/3 από το τελικό ποσοστό) δε γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση.


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης (Διαβήτης τύπου Ι) ή από ανικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη (Διαβήτης τύπου ΙΙ). (Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό της ζάχαρης, του αμύλου και άλλων τροφών σε ενέργεια, απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή.)

Ουσιαστικά, δηλαδή, υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: αυτός που εξαρτάται από την ινσουλίνη (διαβήτης τύπου Ι) και αυτός που δεν εξαρτάται από την ινσουλίνη (διαβήτης τύπου ΙΙ). Ο διαβήτης τύπου Ι μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος στα παιδιά και στους εφήβους γι'αυτο ονομάζεται και νεανικός.

Η συχνότητα του διαβήτη τύπου I υπολογίζεται σε 1 στα 590 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών. Μέσα σε κάθε χρόνο, 18 από τα 100.000 άτομα κάτω των 20 ετών, θα διαγνωσθούν με διαβήτη τύπου I.


Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

• Έντονη δίψα
• Υπερβολική πείνα
• Ασυνήθιστη απώλεια βάρους
• Συχνουρία
• Εύκολη κούραση και εξάντληση
• Θολή όραση
• Κνησμός


Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τον σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να παραμένουν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, αν και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία του, τόσο η γενετική, όσο και περιβαλλοντικοί λόγοι,

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 85-90% των ασθενών προέρχεται από οικογένειες χωρίς προηγούμενο ιστορικό σακχαρώδης διαβήτη τύπου 1.

Η έναρξη της νόσου είναι αιφνίδια και συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν παρουσιαστεί διαβητική κετοξέωση, μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή του ασθενούς που εκδηλώνεται με πολυουρία, ναυτία, εμετούς και κοιλιακό άλγος, ιδιαίτερα στα παιδιά, μιμούμενη οξεία χειρουργική κοιλία. Σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση θεραπεία και συγχρόνως αναζήτηση κάποιας οξείας φλεγμονής.


Η θεραπεία σκοπό έχει να κάνει αυτό που κανονικά θα έκανε το σώμα να διατηρήσει την κανονική ισορροπία ινσουλίνης και γλυκόζης. Έλεγχος του διαβήτη σημαίνει να διατηρείται το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα όσο γίνεται πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Τα τρία στοιχεία του έλεγχου για τον διαβήτη τύπου 1 είναι:
• Διατροφή
• Άσκηση
• Ινσουλίνη



Η ζωή ενός παιδιού με διαβήτη:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά με τους μύθους για το διαβήτη που τα βρήκες; Για το 2ο και το 4ο ενδιαφέρομαι περισσότερο :P

(First post, woohoo. Καλή επιτυχία.)

Dionyshs είπε...

1ο σχόλιο κι αμέσως εκτός θέματος...:P
Βλέποντας το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό εμφάνισης του διαβήτη σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι αν δεν έχεις.
Αλήθεια όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, πώς καταφέρνουν να αναγκάσουν το σώμα τους να χρησιμοποίησει την ινσουίνη?

nasstazia είπε...

Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μία υγιεινή διατροφή, χωρίς πολλά λιπαρά και σάκχαρα. Αν όμως ο οργανισμός χρειάζεται παραπάνω βοήθεια υπάρχουν χάπια (άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο ισχυρά) και στην έσχατη περίπτωση κάνουν και αυτοί ενέσεις ινσουλίνης, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.